Boksmadras – sådan vælger du rigtigt første gang

Boksmadras – sådan vælger du rigtigt første gang

Sådan vælger du den rigtige boksmadras

Du bruger omkring en tredjedel af døgnet i sengen. Derfor er det vigtigt, at du vælger den rigtige boksmadras, så din krop får den optimale støtte hele natten igennem. Gør den ikke det, vil du nemlig på sigt kunne opleve ømhed og smerter efter en nat på langs.

Ikke kun i ryggen, men også i form af spændinger i ben, hofter samt skuldre og måske endda hovedpine som følge heraf.

En forkert madras vil også kunne påvirke hele nattesøvnen, så du vågner oftere – og hvis du ikke får en god nattesøvn, vil det give ekko i form af træthed og koncentrationsbesvær op ad dagen.

Det er derfor vigtigt, du sover godt. Hele natten.

Generelt om boksmadrasser

En boksmadras er en madras, der er bygget op omkring en fast ramme og derfor fremstår som en komplet seng, hvis blot der påmonteres ben. En boksmadras behøver med andre ord ikke et sengestel for at kunne benyttes. Du kan dog sagtens finde både stel og separate hovedgærder til din boksmadras, hvis du ønsker det – men det er ikke nødvendigt.

Der findes mange forskellige boksmadrasser på markedet i forskellige materialer. Lige fra madrasser med traditionelle springfjedre til mere moderne modeller med latexkerner. Desuden er der også store kvalitets- og prisforskelle indenfor hver enkelt type. Du kan derfor både finde en ny boxmadras til under tusinde kroner og modeller til det 10-dobbelte.

Derudover har de fleste også en topmadras placeret ovenpå selve boksmadrassen. Denne topmadras kan ligeledes bestå af forskellige materialer som f.eks. koldskum, latex eller memoryskum.

Det kan derfor være en mindre jungle at finde rundt i og ikke mindst at vurdere, hvilket valg der er det bedste til dit behov.

Generelt er der stor sammenhæng mellem pris og kvalitet. Jo dyrere en boksmadras, jo bedre materialer vil denne også typisk være fremstillet af. Noget, der igen har en klar sammenhæng med madrassens holdbarhed og komfort.

Det er dog muligt at finde en god boksmadras uden at blive ruineret. Især boksmadrasser i mellemklassen udmærker sig generelt ved at være af god kvalitet og have høj komfort, selvom prisen er en smule lavere end luksusmodellerne.

De dyreste boksmadrasser er uden tvivl alle pengene værd, men i mange tilfælde vil det dog være design, mærke og den endelige finish, og altså ikke ekstra sovekomfort, man får for pengene.

Hjælp til at vælge den rigtige boksmadras

Når du skal vælge din nye boksmadras, skal du som det allerførste tænke over, hvilket behov madrassen skal opfylde. Du kan derfor med fordel stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvor stor skal boksmadrassen være?
  • Skal din boksmadras bruges hver dag eller kun engang imellem?
  • Er design vigtigt for dig?
  • Hvad er dit budget?

Når du har styr på dine svar, har du allerede fået snævret udvalget tilpas meget ind og kan herefter begynde at kigge nærmere på, hvordan din boksmadras skal være opbygget.

To typer boxmadrasser

Grundlæggende findes der 2 forskellige typer boksmadrasser. Fælles for de fleste madrasser af høj kvalitet er desuden, at de er opdelt i zoner, så fastheden er forskellig fra område til område. Antallet af zoner varierer typisk fra 4 til 7.

På den måde sørger boksmadrassen for, at din rygsøjles naturlige forløb bevares, når du ligger på siden.  Det betyder, at madrassen er blødere ved eksempelvis skulderzonen og hoftezonen, så disse kropsdele får lov til at synke dybere ned i madrassen end de øvrige. På den måde får hele kroppen bedst mulig støtte, så du vågner uden muskelspændinger og ømhed i ryg og led.

Boksmadras med pocketfjedre

Boksmadras med pocketfjedre

I denne type madras er kernen bygget op omkring elastiske fjedre – ofte såkaldte pocketfjedre. Pocketfjedre er fjedre, der er indkapslet i hver deres lomme, så stabiliteten i madrassen øges. Antallet af fjedre i en boxmadras varierer i forhold til pris og kvalitet – men jo flere fjedre, jo bedre kan madrassen tilpasse sig brugerens vægt og kropsbygning.

Se et stort udvalg af boksmadrasser med pocket fjedre her.

Boksmadras med latex

 

Med en latexkerne er madrassen opbygget af naturgummi, som er støbt i ét samlet stykke, men har mange mindre huller, der både leder varmen væk og skaber forskellig fast- og blødhed alt efter zone.

En boxmadras med latex er lugtfri og holder typisk rigtig længe, da elasticiteten og formen i en latexkerne af god kvalitet påvirkes minimalt over tid. En madras med latexkerne er også meget allergivenlig, da hverken svampe, bakterier eller husstøvmider kan vokse i materialet.

Topmadrasser med forskellige egenskaber

Det anbefales samtidig at lægge en topmadras ovenpå den valgte boxmadras, som yderligere giver en god liggestilling og i øvrigt forlænger holdbarheden. Topmadrassen kan desuden ændre hele fornemmelsen af den valgte boksmadras, så den dermed kan føles henholdsvis mere fast eller blød alt efter hvilken topmadras, der lægges ovenpå sengen. Det er især en fordel, hvis du har brug for en fast boxmadras, men samtidig godt kan lide en blødere fornemmelse end en ekstrafast madras typisk giver.

Topmadrassen kan enten være af traditionelt skum, latex ligesom boksmadrassen eller af memoryskum, der former sig efter kroppen og giver maksimal støtte.

Vælg boxmadras efter din vægt

Der er helt generelle anbefalinger i forhold til vægt, når du skal købe ny seng. Jo tungere du er jo, jo mere fast boksmadras bør du nemlig købe.

  • Vejer du under 75 kilo, bør du vælge en boksmadras med medium fasthed.
  • Vejer du mellem 75 og 95 kilo, bør du i stedet vælge en fast madras – eller ekstrafast, hvis du er i den øvre del af spændet eller ganske enkelt ligger bedre på en ekstra fast.
  • Vejer du over 95 kilo, bør madrassen som udgangspunkt altid være ekstra fast.

For det første vil din krop få mest mulig støtte på denne måde og for det andet forlænges holdbarheden på din boksmadras. Jo tungere du er, jo længere vil du nemlig synke ned i madrassen og dermed påvirke madraskernens elasticitet.

Derfor er det heller ikke sikkert, at du og din partner skal have samme type fasthed i jeres boksmadrasser. Noget der i øvrigt næppe udgør et problem, eftersom I med en topmadras ovenpå ikke vil mærke den store forskel i nuet. Til gengæld vil I søvnmæssigt opleve en markant forskel, når madrassen matcher jeres individuelle kropsbygning.

Det er imidlertid stadig vigtigt at ligge godt. Derfor skal du naturligvis også vælge boksmadras efter, hvor godt du føler, du ligger. Er du i tvivl, bør du dog som udgangspunkt altid vælge den mest faste model. Det samme gælder, hvis du vakler mellem en fast eller en ekstra fast.

Gode tips til køb af boksmadras

  • Er du høj, kan du overveje en madras med ekstra længde. En traditionel boksmadras måler 90×200 cm, men du kan også finde boksmadrasser med en længde på 210 cm. De ekstra centimeter koster sjældent meget mere, men gør en verden til forskel. Du slipper på denne måde for at ligge med fødderne ud over kanten og kan således også få fuldt udbytte af boksmadrassens forskellige zoner.
  • Når du skal vælge ben til din boksmadras, er det en god idé at tænke over, at det skal være nemt at komme til under sengen med en støvsuger eller gulvmoppe. Noget lave ben kan gøre svært. Det vil desuden også være nemmere at komme ud af sengen på en ergonomisk korrekt måde, hvis madrassen har en god, samlet højde.
  • Køb en madrasbeskytter til din topmadras, så du beskytter den mod uheld og den værste nattesved. På den måde holder både topmadras og boksmadras længere. Du kan desuden sagtens finde åndbare madrasbeskyttere, som ikke ændrer madrassernes indbyggede ventilationsfunktioner.

Spørg eventuelt også ind til, om der er mulighed for senere ombytning af madrassens fasthed, hvis du fortryder inden for en given periode. Især hvis du har været i tvivl omkring, hvilken fasthed, du skulle vælge.

De fleste forhandlere tilbyder ombytning mod et mindre gebyr, men sammenlignet med udgifterne til den samlede seng, vil en ekstrainvestering altid være en god idé, hvis den gode nattesøvn lader vente på sig.

Din nye boksmadras bliver nemlig din faste følgesvend nat efter nat de næste mange år – og derfor skal valget være det helt rigtige allerede fra start.

Leave a Reply

Your email address will not be published.