Hovedpude – sådan vælger du den rigtige

Hovedpude – sådan vælger du den rigtige

Hvilken hovedpude du skal vælge, afhænger blandt andet af, hvilken sovestilling du foretrækker, hvor varmt du har det om natten og hvilken type madras, din seng består af. Derudover er der også stor forskel fra person til person, hvad hver enkelt foretrækker.

Nogen elsker store, faste puder og at ligge højt med hovedet, mens andre gerne vil have en pude med løsere fyld, der kan formes individuelt alt efter sovestilling. Det er derfor heller ikke sikkert, du skal have to ens hovedpuder til dobbeltsengen, selvom det virker oplagt.

Denne guide vil guide dig til, hvordan du vælger den rigtige hovedpude for netop dig og hvad du skal tænke over, inden du investerer i en ny pude.

Hovedpuder med 4 slags fyld

Grundlæggende findes der 4 slags hovedpudefyld: Naturfyld, fiberfyld, memoryskum og latex. Hvert materiale har sine egne fordele.

Hovedpuder med Naturfyld

Hovedpude med gåsedyn
Naturfyld dækker over naturligt forekommende fyld og er oftest dun eller småfjer. Du kan dog også finde hovedpuder med naturfyld af kapok, som stammer fra kapoktræets bløde frøhår. Sidstnævnte er et godt alternativ, hvis du er allergisk overfor dun, men stadig gerne vil have naturligt fyld i din hovedpude.

Den største fordel ved en hovedpude med naturfyld er, at varmen ledes naturligt væk fra kroppen. Derudover har en hovedpude med naturfyld af en god kvalitet også ofte en lang holdbarhed. Dun og fjer er desuden nemme at forme efter, om man sover på maven, siden eller ryggen. En hovedpude med naturfyld er derfor en god allround hovedpude.

Hovedpuder af naturfyld kan dog generelt være en smule svære at få ordentligt tørre igen efter vask, også selvom der bruges tørretumbler. Sveder du meget om natten, og har du brug for at vaske din hovedpude ofte, kan en pude med fiberfyld derfor være et bedre valg.

Hovedpuder med Fiberfyld

Med fiberfyld får man naturfyldets egenskaber kombineret med en lettere type fyld, som både er nemmere at vaske og tørre end eksempelvis en dunhovedpude.

Fiberfyld kan være opbygget på flere forskellige måder, men fælles for dem alle er, at de forsøger at efterligne dunenes evne til at indkapsle luft og dermed bevare fyld, isolationsevne og varmeledning under brug.

Der findes flere forskellige typer og kvaliteter indenfor fiberfyld og generelt gælder, at jo bedre kvalitet fiberfyldet har, jo længere holder hovedpuden.

En hovedpude med fiberfyld er, ligesom naturfyldspuderne, egnet til både dem, der sover på maven, siden eller ryggen.

Hovedpuder med Memoryskum

Hovedpude med memory skum/foam

En af de nyere typer fyld til hovedpuder er memoryskum. Dette er en fast skumtype, der automatisk former sig efter dit hoved, din nakke og dine skuldre. Det kan sammenlignes en smule med modellervoks: Når du lægger hovedet på puden, synker dette ned mens det samtidig støttes af det omkringliggende materiale.

Memoryskum er meget allergivenligt, da husstøvmider slet ikke kan leve i materialet, som i øvrigt også har en antibakteriel effekt. Noget der rent hygiejnisk opvejer det faktum, at memoryskum ikke kan vaskes i vaskemaskinen.

En hovedpude med memoryskum er egnet til dig, hvis du sover på siden. Sover du meget på maven, vil en anden hovedpude være et bedre valg, da en pude af memoryskum ikke på samme måde kan modelleres som eksempelvis en dunhovedpude.

Latexfyld

De fleste forbinder latex med hårdt gummi, men du kan også få blødt hovedpudefyld fremstillet af latex. Denne type fyld giver dig en hovedpude, der holder sin elasticitet meget længe. En hovedpude med latexfyld holder derfor længe samtidig med at den giver god støtte.

Denne type fyld leder også overskydende varme væk på en effektiv måde og er derfor et godt valg, hvis du har det varmt om natten. Derudover er en hovedpude med latexfyld god, hvis du sover på siden, hvor den vil give god støtte hele natten.

Vælg en hovedpude af god kvalitet

Mange er klar over, at den rigtige madras betyder en verden til forskel for både nattesøvnen og det generelle velbefindende. De mange fordele ved en god madras eller seng kan dog modarbejdes, hvis hovedpuden ikke yder den støtte, den skal.

De fleste bedre madrasser på markedet er nemlig zoneinddelte, så lår, bagdel, ryg og skuldre har forskellig hårdhedsgrad, så hele kroppen understøttes korrekt. Dermed bevarer rygsøjlen sit naturlige forløb hvormed smerter i både ryg, nakke og skuldre kan undgås.

Hvis hovedpuden ikke yder en god støtte, vil madrassens aflastende zoner dog ikke komme til deres ret, da hoved- og nakkestillingen dermed bliver forkert. På den måde vil skulderstillingen også blive påvirket hvilket kan give ømhed og smerter.

Køber du en hovedpude, der ikke passer til dit sovemønster, risikerer du med andre ord, at puden slet ikke giver dig dét, den skal: En god nattesøvn. Mange har især tendens til at vælge en hovedpude, der er for høj, hvormed især nakkens stilling påvirkes negativt.

Når du skal vælge hovedpude, skal du derfor vælge en, der passer til din sovestilling og vælge en model af en god kvalitet, så puden ikke falder sammen efter kort tids brug. Generelt er der sammenhæng mellem pris og kvalitet og der kan derfor være god økonomi i at vælge en dyrere hovedpude der holder længere, end at købe en billigere, der kun holder form og funktion i nogle måneder.

Derudover kan du, hvis der er tale om hovedpuder af dun og fjer, kigge på hovedpudens bæreevne.

Hovedpuder og bæreevne

Bæreevne er et begreb, der dækker over hvor godt en dyne eller hovedpude af fjer eller dun isolerer. Bæreevnen inddeles fra 2-16, hvor 16 er det bedste. Jo højere bæreevne, jo mere luftig og let er hovedpuden. En let hovedpude vil derfor generelt have en højere bæreevne end en tung.

En bæreevne på 16 opnås stort set kun af hovedpuder med edderdun, som er det mest eksklusive hovedpudefyld, når der tales naturfyld. I den anden ende af skalaen vil en hovedpude med en bæreevne på 2 ofte bestå af småfjer og hønsedun.

Generelt hænger bæreevne og kvalitet sammen. Det vil sige, at jo højere bæreevne, jo bedre kvalitet. Du kan oftest finde en hovedpudes bæreevne ved at tjekke vaskemærkatet, hvor bæreevnen i langt de fleste tilfælde vil være angivet.

Pas godt på din hovedpude

Hvis din hovedpude skal holde længe, er der nogle helt generelle huskeregler, der er gode at kunne.

  • Husk at ryste din pude godt op hver morgen, så der arbejdes luft ind mellem fibrene igen. Dette gælder både for dun- fiber- og latexhovedpuder. Det forlænger pudens levetid og modvirker, at den bliver flad. En hovedpude bør dog ikke bankes, da det kan være for hårdt ved både dun og fibre, hvormed de kan gå i stykker.
  • Lad nattens fugt trænge væk fra hovedpuden ved at lade være med at rede sengen. Både puder, dyne og madras har faktisk bedst af at få luft efter en nat med masser af kropsvarme.
  • Lad aldrig din hovedpude lufttørre efter vask, da det gør puden flad. Du skal altid bruge tørretumbler og vaskebolde, som hjælper med at slå luft ind i puden under tørreprocessen.
  • Sørg for at din hovedpude bliver helt tørret igennem efter vask, inden du lægger betræk på. Selv efter en tur i tørretumbleren, vil der oftest gemme sig noget fugt i puden – især, hvis der er tale om fyld af dun eller fjer.

Er du ofte i tvivl, om din hovedpude er ordentligt tør, når du har vasket den, kan du tjekke det ved at veje hovedpuden inden – og efter. Vejer puden mere efter vask, end inden, er det fordi, den endnu ikke er kommet af med alt det opsugede vand.

En varm bil på en sommerdag kan desuden være en god hjælper i tørreprocessen, ligesom et tørreskab eller en radiator kan hjælpe til, hvis din hovedpude stadig er fugtig efter en tur i tørretumbleren. Den samlede tørreproces kan dog godt strække sig over en dags tid. Du kan derfor med fordel have en ekstra hovedpude liggende i skabet, du kan skifte med.

Sørger du for at overholde ovenstående råd, sikrer du dig, at din hovedpude holder længe og passer præcis til dine behov og referencer – og dermed giver dig en dejlig nattesøvn i lang tid fremover.

Leave a Reply

Your email address will not be published.