Polyrattan, hvad er det?

Polyrattan, hvad er det?

Hvad er polyrattan?

Polyrattan er de seneste år blevet et meget populært materiale. Især inden for møbelindustrien er det populært til havemøbler. Men hvad betyder polyrattan egentligt, hvad historien bag polyrattan og hvor stammer det fra?
Det er et spørgsmål som jeg ofte får, og derfor vil jeg prøve at besvare det så godt som muligt her.

Polyrattan er et flettemateriale

Overordnet er polyrattan et industrielt fremstillet flettemateriale af polyethylen. Et plastmateriale som er et alternativ til naturligt rattan. Ordet Rattan stammer fra det malaysiske “rotan”, også kendt som peddigrør.

Polyrattan rund

Altså er polyrattan sammensat af de to ord “polyethylen” og “rattan”. Polyethylen er det plast materiale der bliver fremstillet mest af på verdensplan, og derfor også et af de billigste af fremstille. Polyethyel er bl.a. kendt fra produkter som plastikposer, shampooflasker, legetøj, madkasser og mange andre ting vi bruge i vores hverdag.

Grunden til at materialet er genialt til fremstilling af havemøbler, er at polyethylen er et meget stærkt, temperaturbestandigt og UV bestandigt materiale som kan tåler at stå ude hele året. UV stråler fra solen kan gøre andre materialer porøse og farven kan falme. Polyrattan kræver samtidig ingen, eller kun meget lidt vedligeholdelse, og dermed egner det sig ekstremt godt til havemøbler.

Polyrattan – hvor bliver det brugt?

Som jeg har været inde på, så bliver polyrattan jo brugt til havemøbler, hvor materialet lever op til alle de krav vi som hus og haveejere kræver for at får nogle flotte og ikke mindst vedligeholdelsesfrie havemøbler. I og med at polyrattan har de egenskaber som materiale, bliver polyrattan også bruget til fremstilling af f.eks. reoler, blomsterkrukker, kurver til udendørsbrug, hegn og højbede – blot for at nævne nogle eksempler.

Polyrattan er jo et meget bøjeligt og fleksibelt materiale. Sammen med de andre egenskaber som materialet her er det nærmest et drømme materiale for enhver møbeldesigner. Det er det fordi man kan skabe og designer former i 3D. Det vil sige at man ikke kun bæjer formerne i én retning, men i flere forskellige retninger, og derved frembringer man spændende skulpturelle former. Hvis du søger lidt rundt på internettet efter produkter der er lavet af polyrattan, så finde du rigtig mange spændende produkter.

Polyrattan – historien

Det første polyrattan som blev produceret til fremstilling af havemøbler, er formodentligt fremstillet sidst i 1980’erne, hvor blande andet møbelmærket DEDON blev grundlagt i Tyskland. I 1990’erne tog produktionen fart i og med at loungemøbler blev mere og mere populære. I dag ligger verdens største producent af polyrattan i Indonesien.

Hvad vil du gerne vide?

Jeg håber det giver lidt svar på dine spørgsmål omkring materialet polyrattan. Hvis du har andre spørgsmål om materialer og design til hjemmet, så er du mere end velkommen til at skrive dem herunder i kommentar feltet. Så skal jeg forsøge at besvare dem efter bedste evne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.